Ota yhteyttä, katsotaan miten voimme olla avuksi.

Soita klikkaamalla numeroa

background fading image

Rahanpesun valvontarekisteri tulee hitaasti mutta varmasti.

12 heinäkuun, 2019 | Aiheet: Rahanpesu, rahanpesulaki, Yleistä

Rahanpesu

Rahanpesulain tarkoittamat ilmoitusvelvolliset ovat velvoitettuja keräämään ja säilyttämään asiakkaistaan tuntemistietoja. Lain soveltaminen on tuttua tällä hetkellä yrityksille lähinnä siitä, että pankit kysyvät outoja ja joidenkin mielestä tungettelevia kysymyksiä. Nyt näitä samoja kysymyksiä joutuvat kysymään myös kirjanpitäjät, tilintarkastajat, lakitoimistot asianajajat, kiinteistövälittäjät ja monet muut yrityspalveluita tarjoavat yritykset.

Rahanpesun valvontarekisteri koskee useaa toimialaa ja valvontaa tehostetaan

Lain noudattaminen on ollut suhteellisen pintapuolista Suomessa muualla kuin rahoitusalalla. Lain velvoitteiden noudattamiseen ovat heränneet tähän mennessä ainoastaan suurimmat toimijat tilitoimisto ja lakipuolella. Lain valvontaa tulee kuitenkin ryhdistämään rahanpesun valvontarekisteri, johon kaikkien ilmoitusvelvollisten on rekisteröitävä tietonsa. Rekisteri on saanut varsin vähän julkisuutta ja suuri joukko lain piiriin kuuluvista toimijoista ei edes tunne rekisteröitymisvelvoitettaan. Katvealueella lienee paljon pieniä toimijoita, joita esimerkiksi taloushallintoliitto tai lakimiesliitto ei tavoita.

Ilmoittaudu rahanpesun valvontarekisteriin 14.7.2019 mennessä

Rekisterin ilmoittautumisen alkuperäinen takaraja on 14.7.2019. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoittaa kuitenkin sivuillaan, että hakemuslomakkeen viivästymisen vuoksi he eivät aktiivisesti valvo rekisteröimisvelvollisuuden toteutumista vaan ryhtyvät kartoittamaan laiminlyöntejä vasta myöhemmin syksyllä.

Ilmoitusvelvollisten rekisteri on maksullinen

Suurin yllätys ilmoitusvelvollisten rekisterissä on sen maksullisuus. Kukin ilmoitusvelvollinen, jota Etelä-Suomen avi valvoo, joutuu pulittamaan rekisteriin liittymisestä 200 euroa. Suuremman maksun 355 euroa joutuvat maksamaan valuutanvaihtajat ja yrityspalveluiden tarjoajat.

Ilmoitusvelvollisen on laadittava riskiarvio ja pidettävä sitä yllä

Mikä muuttuu rekisterin myötä? Lakisääteisiin velvoitteisiin rekisteriin liittyminen ei vaikuta. Rekisteri helpottaa valvovan viranomaisen tiedottamista ja ohjeistamista. Etelä-Suomen avi on tuplannut valvojaresurssinsa kymmeneen tarkastajaan kevään ja kesän aikana. Odotettavissa lienee esimerkiksi vahvempien resurssien toimesta suoritettu pyyntö toimittaa valvojalle tarkastettavaksi laissa määritelty ilmoitusvelvollisen riskiarvio, joka ilmoitusvelvollisilla täytyy olla päivitettynä jatkuvasti. Riskiarviossa kuvataan esimerkiksi kirjanpitäjän toimenpiteet rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjuntaan.

Nyt arvoisat juristit, kirjanpitäjät, tilintarkastajat ja perintäkommandot. Viettäkää lomanne rauhassa ja viimeistään elokuussa käynti ESAVI:n sivuilla. http://www.avi.fi/web/avi/rahanpesun-valvontarekisteri

Vieraskynän käyttäjänä rahanpseulain velvollisuudet tunteva ja asiakkaan tunnistamiseen liittyvän riskiarvion hallitseva Jukka Kojola Clento Oy:stä www.clento.fi.

Palaa edelliselle sivulle